Любомира: Иска ми се повече хора, да осъзнаят, че това да имаш домашен любимец и бебе никак не е страшно

Днес ви представяме Люба, Тодор и Оскар 🙂 Зад кадър, разбирайте, още в коремчето на Люба, има още някой, който може би по-нататък също ще покажем в история с продължение. Засега, запознайте се с това прекрасно семейство от трима, с мътещ се четвърти.

MEV_7238

 

Разкажи ни за вас 🙂

Здравейте, казвам се Любомира. Занимавам се с графичен дизайн и илюстрация, а мъжът ми, Тодор, е архитект. С него сме женени от година и половина, а преди година в семейството ни се появи и Оскар – първото ни „детенце“ (прекрасен черно-бял котарак). В момента сме в очакване и на първото си бебе.

Почти цял живот съм живяла с домашни любимци и когато се преместих да живея с Тодор това много ми липсваше. От време на време си мрънках как искам да си вземем някаква животинка вкъщи и един ден Тодор ме изненада с конкретно предложение. Беше видял обява във Facebook. Мили хора търсеха дом за измръзнало коте. Бяха го прибрали полужив от вън, където беше стоял на -17 градуса. Същата вечер, след като видяхме обявата, им писахме да питаме дали можем да го вземем. И така, Оскар стана член на семейството..
Що за коте е Оскар?

И преди съм живяла с котки и знам, че при тях никога не знаеш на каква индивидуалност ще попаднеш. Оскар е тооолкова сладък, интересен, забавен, добродушен и гушкав. Никога не ти е скучно с него, защото той постоянно измисля нови неща, които да прави, намира си забавления (които понякога може да те побъркат :D) . Изключително социален e и винаги идва с любопитство да поздрави хората, които ни идват на гости… както и да покаже всички магарии, на които е способен.
MEV_7239

Забавни случки покрай него има постоянно. Една от любимите ми е свързана с дните след като го взехме вкъщи. Вечерта, когато го прибрахме всичко изглеждаше нормално. Обръщахме му внимание за да свикне с нас, нахранихме го, донесохме му играчки. На сутринта, когато се събудихме, от котето нямаше и следа! Тодор беше отишъл рано на работа. Когато аз станах, веднага отидох да го търся и прекарах 40-50 мин в безуспешно издирване. Апартаментът ни е малък и като цяло има малко опции къде да се скрие, но се оказа, че не е съвсем така 😀
След като се отчаях, започнах да се притеснявам да не би мъжът ми е да го е изпуснал сутринта и да не е видял как излиза през вратата. Обадих му се и той след 15 мин дойде да търси с мен котарака. Разглобихме половината мебели, преобърнахме гардеробите и нищо….резултатите бяха същите. Тодор реши, че ще му остави пълна купа с храна и на обяд ще се върне да го търси пак.
Следобеда ми звънна да каже, че не го е намерил, но пък храната беше изчезнала и беше ползвал тоалетната 🙂
Като се върнахме от работа,  Оскар явно вече беше събрал смелост да се покаже, но тогава така и не разбрахме къде се беше скрил. Седмици след това ни показа скривалището. Беше намерил дупка на гърба на един шкаф, за която ние не подозирахме.

MEV_7254

MEV_7260

Променихте ли нещо спрямо котето, с оглед на твоята безопасност по време на бременността?

Оскар е обезпаразитен и ваксиниран редовно. Не сме променили почти нищо, освен, че вече само Тодор се занимава с почистването на тоалетната му.

Иска ми се повече хора, да осъзнаят, че това да имаш домашен любимец и бебе никак не е страшно. Бих посъветвала бъдещите майки, които се притесняват, да се запознаят подробно с проблематиката. Когато животното е обезпаразитено и се поддържа хигиена вкъщи, всичко е наред. Животните са изключително търпеливи и внимателни с децата и никога не биха причинили вреда на беззащитно дете.  Плюс това, медицински изследвания сочат, че децата, които са израснали в среда с домашни любимци, са много по-малко предразположени към алергии.

MEV_7248

Промени ли се Оскар към теб по време на бременността?

Престана да спи при нас след като минах 4-5 месец. Не знам дали е заради това, но според мен усеща нещо, а и една вечер леко се беше подпрял на корема ми и срещна силно негодувание от страна на бебето, което риташе необичайно силно, сякаш искаше да го измести.

MEV_7269

Как реагират околните на това, че отглеждате котарак, докато чакате бебе?

Постоянно ни питат дали ще задържим Оскар вкъщи. Повечето хора се ограничават само с този въпрос, но е имало и такива, които смятат, че котето може да навреди на бебето, да го одере или скочи върху него.
A нас ни притеснява единствено как ще си поделят после играчките 😀

MEV_7264

Разкажи ни за грижите, които полагате за Оскар.

Грижим се за хигиената му, ресане, обезпаразитяване. Полагаме усилия да го храним добре, като му готвим храна и много внимаваме с купуването на готова такава. Почистваме доста често банята, къде му е котешката тоалетна. Като повечето котки,  Оскар е чувствителен на тема чистота и е имало дни, в които ако се забавим да му почистим тоалетната, ни се сърди.
Доста често го извеждаме. Водим го при моите родители, където може да общува и с други котки, свиква да се вози в кола, а и понякога се налага да го оставяме, ако пътуваме. Така, че гледаме да не го изолираме само вкъщи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *