Бадия и нейното нестандартно семейство, изпълнено с любов

Много хора се притесняват как ще гледат бебе и едно животно. А в семейството на Бадия в момента има… 5 котки, 4 кучета, 2 чинчили и аквариум с костенурка и рибки. А, да – и бебе! Ето какво разказва една смела и информирана майка за живота с домашни любимци и детенце по време и след бременността – разбира се, с подкрепата на цялото семейство. Приятно четене!


Кои сте вие 🙂

Казвам се Бадия Мухайдли, на 28 години. По принцип работя като мениджър продажби в лизингова компания, но в момента се занимавам с най- хубавата професия – майка.  За хоби  и развлечения време много не ми остава, но когато се намери такова, обичам да пътувам и да излизам с приятели.

Нашето семейство е доста голямо. Но да се фокусираме на повода, а именно 8-месечната ни дъщеря Амая и домашните и любимци. Имаме четири котки – Мила, Бела, Алвин и Бетон (да, така се казва). Сега наскоро прибрахме още едно бебе коте – Алвин , което лекуваме и се надяваме да оздравее. Имаме и четири кучета: Арчи, Бигъл, Мечо, Митко и Миша. Те са порода любов – и тримата са прибрани от улицата. Имаме и две чинчили, водна костенурка и два аквариума с риби.

e6

Как животните се появиха при вас? Всички ли са осиновени?

Като изключим бигъла Арчи, двете чинчили, рибки и костенурка, всички останали се озоваха при нас по стандартния за семейството ни начин, наречен „животно в беда“. Аз и моята майка, както и мъжа ми (и тримата сме големи любители на животните) просто се втурваме и прибираме поредния нуждаещ се.  Хубавото е, е живеем в къща с двор и винаги има място за още един 🙂

j48

Какви мерки взехте спрямо домашния любимец, когато разбрахте, че си бременна?

Нищо по- различно от редовно обезпаразитяване и ваксиниране и висока хигиена в дома. Всъщност, това са рутинни неща, които със или без дете е необходимо да се правят редовно, при наличието на толкова много домашни любимци. Към момента, в постоянен контакт с Амая са котката Бетон и двата аквариума с рибки, на които тя много се радва. Останалите любимци живеят на друг етаж от къщата, но с тях сме ежедневно на двора (ще видите и в снимковия материал каква радост пада).

s5
Разкажи ни за вашите домашни любимци.

Всеки от тях носи своята индивидуалност. Едните са ловци и по цял ден преследват нещо из двора, другите обичат да мързелуват. Едните подхождат към детето с интерес, другите не толкова. Всеки от тях е член на семейството и носи своята специфичност на характера, с която ние, а и другите животни са се научили да се съобразяват. В кучешката глутница от трима мъжки и една женска, командва женската – тя е най-стара и най-мъничка, но е успяла да подчини големите.

Така например, когато се роди бебето, кучето Мечо толкова много се страхуваше от нея, че буквално се скриваше под полата на майка ми. Говорим за 30 кг. куче! Мечо дойде при нас след загубата на друго куче, което беше отровено. Един ден просто се появи на вратата ни. Не бих заменила никой от тях , защото смятам, че съдбата ни е срещнала по един или друг начин в даден момент, в който сме имали нужда едни от други.  Това е някакъв вид призвание.
5

Срещала ли си хора, които махат животното си в момента, в който разберат, че очакват бебе?

Хора всякакви, но напоследък все по- малко робуват на приказки от едно време, че бебе и котка  не може и други такива. В моето обкръжение няма хора, които са махнали любимеца си , когато им се родило дете. Та нали и те са ни деца!

Какъв съвет би дала на майки, които се колебаят и страхуват да отглеждат бебето си с домашен любимец?

Съветът ми е да бъдат смели и отговорни. Домашните любимци са отговорност, също както и децата. При правилни грижи и повече старание, нещата се получават, дори по- лесно от очакваното. Доказан факт е, че деца отглеждани в семейства с животни или ферми страдат много по- малко от алергии на по-късен етап.

g4
Как се държаха с теб животните по време на бременността – имаше ли промяна?

Не съм забелязала да има голяма промяна. Накрая с големия корем вече трудно ме разпознаваха, че съм аз, хахахха!

Имаше ли по време на бременността, а и след нея, съвети от околните да „махнете“ някое от животните?

Хората, които са около мен ме познават достатъчно добре, за да знаят, че не могат да ми дадат съвет в тази насока. В интерес на истината, педиатърът на Амая много обича животни, когато научи , че котката е вътре в дома, изобщо не възрази. Просто каза първите месеци да не прекаляваме с контактите.

Какви грижи полагате ежедневно за животинките?

Ежедневно е чистенето. С дете и животни вътре, наистина няма друг вариант. Грижите сме си ги разпределили и чак тежко не мога да кажа, че е .

j747

Имаше ли притеснения за неща като токсоплазмоза, бактерии или алергии от животните?

Имах, разбира се. Прочетох доста, образовах се. Направихме изследвания за токсоплазмоза. Не беше изненада, че имам изграден нещо като имунитет, защото цял живот съм живяла с котки.

Как и кога запознахте животните с бебето?

С котето Бетон беше първото запознанство, с бебе на 3 дни , когато си дойдохме от родилния дом. Малко след това започнахме да я показваме на кучетата и другите котки. Сега вече като се видят, взаимно си се радват. Рибите ги гледа всеки ден – голям фен им е. Не сме я запознали единствено с чинчилите, защото те не са активни през деня, а и имат специфична космена покривка. С тях ще се срещнем след някой и друг месец.

t777

Как реагираха и двете страни и как се разбират сега?

Случки има всеки ден. Котката си мисли, че играчките на бебето са и нейни играчки. Интересно е да гледаш развитието в отношенията им, всеки ден надграждат. Скоро очаквам животните да започнат да и показват как се правят пакости.  Интересна случка от последните месеци беше, когато намерихме котето Алвин, захвърлен до един контейнер за боклук, бяхме на разходка. Наложи се да се върнем, да вземем колата и да го закараме на лекар. По принцип бебето не обича да стои мирно в колата и повечето време мрънка, но този път разбра, че става нещо важно и запази пълна тишина докато стигнем. Малкото коте й е странно и сякаш я е страх от него все още, което е учудващо. Явно още не разбира, че и то е като другите три.

Имало ли е ревност от страна на животните спрямо бебето и как го изразяваха? Как се справихте с това?

Не съм забелязала ревност. Ако трябва да съм честна, и до днес Амая спи в креватчето си , а котката спи на спалнята при нас. Може би не сме стандартното семейство, което хората си представят 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *