Как да подготвим котката си за новото бебе

 

Повечето котки изобщо не обичат промените, под никаква форма. Представете си колко объркани ще се почувстват, когато внезапно в дома се появи новият член на семейството. От гледна точка на котката, цялото събитие се случва без никакво предупреждение или подготовка. Повечето хора стигат до погрешното заключение, че всякакво негативно поведение на котката към бебето е заради ревност от страна на животното – това обаче не е вярно. Всъщност, то е просто объркано. Ако се опитате да „мислите като котка“, ще осъзнаете колко объркана е котката от тази гигантска промяна в своето рутинно ежедневие и колко много се е променила средата, в която тя живее и внезапно е станала непозната за нея.

Един ден котката се събужда и открива, че в нейната територия току-що се е настанило странно миришещо същество, което издава странни звуци. И още по-зле – всички наоколо изведнъж започват да се държат паникьосано и непрекъснато гонят котката, или й се карат всеки път, когато тя се опита да се приближи и да огледа по-добре това странно, малко, безкосмено същество. Добавете към това и факта, че времето, което стопаните й отделят за нея, вече е минимално. Цялостната рутина на котето вече е променена.

Затова колкото по-рано започнете да подготвяте котката към прехода „бебе вкъщи“, толкова по-добре ще протече процеса за всички у дома.

Поддържайте нормалната рутина на котката си

Много млади родители правят грешката да обсипват котката с огромно внимание ПРЕДИ раждането на бебето, защото знаят, че след раждането няма да имат лукса на свободното време. Това, което се случва обаче, е че котката свиква с многото време, което й отделяте за игра, за гушкане и с голямото количество внимание – и когато бебето дойде, целият й свят рухва. Създайте си нещо като график с котката, балансирано й отделяйте внимание така, че да можете да го поддържате и след раждането без проблем.

Помогнете на котката си да свикне предварително с шума

Бебетата плачат и понякога този плач може да бъде изключително кънтящ и силен. Намерете запис на плачещо бебе и започнете да го пускате вкъщи, но много тихо, докато котката ви прави нещо, което обича – например докато си играе или докато си хапва вкусна храна. Постепенно, седмица след седмица, увеличавайте звука.
Бебетата не са единствените, които могат да произвеждат стряскащи за котката звуци – има безбройни бебешки играчки и аксесоари, целящи да забавляват детето чрез пеене на песнички и издаване на звуци. Ако котката ви по начало се стряска лесно и е страхлива по природа, бъдете много внимателни и й дайте време да се приспособи, като купите предварително бебешки играчки със звук и ги пускате така,че котката да може да ги „изследва“ и да види, че са безопасни.

Ако имате приятели с бебета

В случай, че имате приятели с бебета, поканете ги на гости с децата им, за да може котката да свикне с истинския звук, който издават малките, с миризмите и вида им, тъй като това е нещо, което ще присъства в нейното бъдеще. Не канете хора с вече проходили деца – добре е да започнете с по-малки бебета, които още не могат да се придвижват и да се опитват да хванат котката.

Уважавайте носа на котката си

Позволете на котката си да изследва и подуши всяко ново нещо, което донасяте у дома в подготовка за пристигането на бебето. Тя ще иска да подуши креватчето, масичката за сменяне на памперси, дрешки, играчки и т.н. Оставете я да направи пълно разузнаване. Ако усетите, че е напрегната заради нов предмет в къщата, разсейте я с игра или й предложете нещо вкусно около въпросния обект. Възнаграждавайте всяко положително нейно действие спрямо тези предмети. Можете да й позволите да се потрие в ръба на креватчето долу, така тя ще го маркира със собствената си миризма.

За да й помогнете да се адаптира още по-бързо с новите неща, преди раждането можете да използвате върху себе си бебешка пудра и бебешко олио – това може да помогне впоследствие, защото така бебето ще мирише точно като вас.

Не забравяйте за правилото с котешката тоалетна

Може би сте наясно със съветите на лекарите, които гласят да не чистите котешката тоалетна докато сте бременна, поради риск от заразяване на нероденото бебе с токсоплазмоза. Това действително е важно, но е също толкова важно да сте информирани много добре по темата, преди някой недобре осведомен човек да ви даде лошия съвет директно да „махнете“ котката. От токсоплазмоза можете да се заразите в пъти по-лесно когато пипате сурово месо (при приготвяне на вечеря например), хапвате недобре изпечено месо (най-вече телешко и свинско), пропускане да си миете често ръцете, от използване на една и съща дъска да нарежете зеленчуците за салата след като вече сте я използвали да нарежете месото, от недобре измити зеленчуци.
Някои котки наистина имат токсоплазмоза, но тези, които са най-рискови са тези, които излизат навън свободно и после се връщат в дома – такива котки често пъти ловят и изяждат различни гризачи и дребни птици. Котки, които се хранят със сурово месо, също са рискови.

Причината бременните жени да бъдат съветвани да не пипат котешката тоалетна по време на бременността е, че яйцата на котешката тения (другото име на токсоплазмозата) се намират в изпражненията на животното. Тези яйца се излюпват и стават опасни до 3 дни, така че е добре тоалетната да се чисти всеки ден, за да се избегне и този риск. Помолете друг член на семейството да върши това вместо вас.

Ако все пак на вас самите ви се налага да го правите, чистете два пъти на ден, носете ръкавици за еднократна употреба и после прецизно измивайте ръцете си със сапун.
Токсоплазмоза може да се прихване и при занимания с градинарство вън от къщата. Носете ръкавици винаги и после мийте ръцете си добре.
Ако имате въпроси за токсоплазмозата, информирайте се при своя лекар за превенция и намаляне на риска до минимум. Единственото, което ви е нужно, е здрав разум и добра хигиена. Ако котката ви не излиза изобщо навън, рискът е минимален. Можете да я изследвате във всяка добра ветеринарна клиника – изследването е кръвно и резултатите излизат същия ден.

Играта е важно нещо

Котката ви ще има нужда да си играете с нея редовно дори след раждането. Опитвайте се да си играете с нея поне веднъж на ден. Най-добре е това да е в присъствието на бебето, за да прави животното позитивна асоциация („Играят си с мен, когато малкото човече е наоколо!“)

Безопасно креватче

Много майки се тревожат, че котката ще се качва и ще влиза в креватчето на бебето. Ако това наистина ви тревожи, има специални тенти за креватчета, които могат да се опъват отгоре. Разбира се, можете изцяло да не допускате котката да влиза в стаята, където спи бебето – ако решите това, е важно да започнете да не я допускате в тази стая месеци преди раждането, за да не асоциира животното „прогонването“ си от тази стая с бебето.
ИЗТОЧНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *