Запознанство на кучето с бебето – първи седмици

 

Обикновено, кучетата са в пълен синхрон със стопаните си, затова дори още по време на бременността, кучето ви вече е усетило, че се случва нещо. Но не мислете, че само поради факта, че той или тя е усетило новите хормони и чувства, витаещи във въздуха, разбира точно какво се случва.

Ето няколко съвета за това как да подготвите кучето за новото попълнение.

Концентрирайте се върху „водачеството“

Девет месеца са повече от достатъчно време за вас и вашия любимец, за да отработите евентуално съществуващо проблемно поведение и да изгладите нежелани навици на животното. Но най-важното е да покажете на нищо неподозиращото си куче кой, всъщност, е водача на глутницата – вие. Ако е необходимо, има професионални учители на кучета, които с удоволствие ще ви помогнат със съвети и обучителни техники. Всяко усилие, което вложите в изкореняването на неприятни кучешки навици, на потушаване на опитите на кучето за доминиране над вас (особено при едри животни) и постигането на по-голяма хармония в отношенията между вас и животното ще ви се отплати стократно, когато се роди бебето.

Запознайте кучето с бебешката миризма

Още преди изписването на бебето, можете да донесете вкъщи дрешка, чорапче или шапчица, която то е носило, и да я дадете на кучето да я подуши, а после да я оставите някъде у дома. Важно: опитайте се да накарате кучето да я подуши контролирано, т.е. да не се опитва да я гризне или да си я отнесе и да си играе с нея. Дръжте дрехата на разстояние и изкомуникирайте на кучето, че това е ваше, а на него е позволено просто да го подуши. Така отново заявявате ясните правила в „глутницата“, в случая, започвайки да създавате уважение в кучето към бебето.

Ограничете достъпа до бебешката стая

Ако нямате намерение да пускате кучето от самото начало в стаята на бебето (а винаги е добра идея това да стане, когато то порасне малко), то забранете му го още по време на бременността, а не след идването на „нашественика“. Създайте невидима бариера пред прага на стаята и се погрижете кучето да не я пресича без изрично разрешение. Можете да му позволите да подуши или разучи новите неща, които внасяте (кошче, повивалник, и т.н.), но само под надзор и за кратко. Вие сте човека, който преценя по колко време на кучето е позволено да бъде в стаята. Упражнявайте контрол над това в месеците, преди да се появи бебето.

Контролирайте запознанството им

Преди да се върнете вкъщи с бебето от родилното е добра идея да уморите малко кучето (особено по-едрите породи). Ако нямате възможност вие – накарайте друг да го направи. Нека ви посрещне вкъщи напълно изцедено от енергия. Но и да не успеете, не е проблем – просто е важно да контролирате подскачането около майката с бебето и изразяването на бурна радост, което може да я събори. Ако вече сте запознали кучето с миризмата на бебето, то за него малкото вързопче ще е горе-долу познато. Майката и бащата трябва да са в абсолютно спокойно състояние на духа – без притеснения и излишно вълнение и със сигурност без страх от кучето. Можете да позволите на животното да подуши бебето от малко разстояние, без да го ближе или да се трие в него. Нека сближаването стане постепенно, за да разбере кучето, че има нов член на „глутницата“ и той заслужава внимание и уважение.

Когато бебето пропълзи…

Непременно наблюдавайте всички взаимодействия между бебето и кучето, особено в началото, когато детето започне да комуникира по-активно с него, да лази, да го пипа и да се приближава. Повечето кучета са нежни и разбиращи, но всичко зависи от характера и нивото на дресировка. Учете и бебето! Да не дърпа опашката, да не скубе козината, да не наранява животното по никакъв начин. Не е оправдание, че „не разбира още“ – немислимо е да позволявате на детето си да тормози животното и да очаквате от него само кротост и примирение. Най-малкото със сигурност ще изръмжи, ако усети болка.

Отделяйте време за кучето

Да не пренебрегвате кучето след появата на детето е едно от най-важните неща, въпреки, че е ясно, че бебето става център на Вселената (и така и трябва да е). Но разходките, гушкането и общуването с кучето ще го направят по-спокойно, защото ще се чувства обичано и на мястото си.

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *