Гери, Веско, Калоян – и техният палав Спарки

Снимахме Гери, Веско, малкия Калоян и палавия Спарки сред брезите, в един от най-хубавите есенни дни тази година. Запознайте се със семейството, което посрещна бебето си на изписването в от болницата в пълен състав – включително с домашния любимец!


Представи ни вашето семейство 🙂

Казвам се Гергана и  работя в телекомуникационна компания. Съжителствам щастливо с бебе, бигъл и моя партньор Веселин, който работи в областта на рекламата.

Ще започна с най-новия член на семейството Калоян, който е на 5 месеца и за сега само спи, яде и прави опити за игри. Спарки, четиригодишен бигъл, е най-колоритният член на нашето семейство. Винаги държи да бъде център на внимание и да извършва някаква дейност –бели, скачане, тичане, игри, крадене на бебешки играчки, т.н. Аз и Веско напоследък сме само обслужващ персонал на гореспоменатите.

Как се намерихте със Спарки?

Веднъж се возих в градски транспорт с мой познат и видях човек, който разхождаше куче. Обърнах се към моя познат и казах, че искам точно такова куче. Не знаех породата, но някак си…  беше точно за мен. След като научих, че е бигъл и се ‘’образовах’’ относно естеството на породата ни отне по-малко от месец да се срещнем със Спарки. Взехме го в една ноемврийска вечер от зоомагазин. Никога няма да забравя колко бели беше направил, докато отидем да го вземем и как го увих в дебелия си шал, за да го отнеса у дома. От тук нататък, животът на всички стана много по-весел и пълноценен.

Спарки е изключително активно куче, много е социален и палав. Обича да ‘’краде’’ разни вещи  и по този начин да ‘’печели’’ лакомства.  Истински разрушител на мебели, дрехи и всичко, което му попадне.

Свиква постепенно с Калоян и му носи кучешките си играчки, които между другото, не би дал дори на нас. Въпреки всички безброй пакости не бих го заменила за друго куче. Таква е неговата същност и ни го обичаме точно такъв какъвто е.

Какво променихте спрямо животното, след като разбрахте, че си бременна?

Чистим малко повече и сменихме обезпаразитяващите средства, с такива които се приемат само орално. Бяхме посъветвани да вземем тази мярка от ветеринар.

Как съжителствате сега, с бебе и куче?

Нуждите на бебето и кучето са доста сходни. И двамата искат да се хранят, да се разхждат, да играят и много любов и внимание. Правим всичко заедно, включително и разходките. Спарки е много по-кротък, когато бутам количката и едновременно го водя на повод.От страни изглежда трудно, но всъщност е много лесно. Скоро майка ми се шегуваше, че ще вземе количката, докато разхожда Спарки, защото иначе е много непослушен 🙂

Как се държеше с теб Спарки по време на бременността?

Спря да спи на корема ми вечер. Аз лично не забелязах особена разлика, но хора, с които се виждам всеки ден на разходка споделиха, че Спарки е станал по- послушен навън.

Колкото до това дали някой ни е съветвал да „махнем кучето“, след като ще имаме бебе: най- близките ни хора знаят, че ние не бихме допуснали дори да се спомене подобно нещо.

Тежи ли нещо покрай грижите за Спарки сега?

Нищо не ми тежи. Много съм щастлива, че съм в майчинство и мога да се грижа както за бебето, така и  за Спарки по цял ден.

Смятате ли че е необходимо хората да се образоват повече по темата „домашен любимец+бебе“?

Смятам, че не информация е това, което им липсва, а по-скоро чувство на отговорност към домашния любимец.

Как и кога запознахте домашния любимец с бебето?

Калоян беше на 4 дни и Спарки присъстваше на изписването от болницата. Не сме ги разделяли от тогава.

В началото Спарки ревнуваше от Калоян и стоеше настрани.  Сякаш игнорираше факта, че има нов член на семейството. Ние започнахме да обръщаме повече внимание на кучето, дори от преди раждането. Нещо като терапия. Напоследък , когато Калоян е на диван или легло, Спарки се качва и ляга до него. Смятам, че по този този начин показва равноправие.

През последните седмици бебето се радва на Спарки много, опитва се  да го докосне при всяка възможност и винаги му се смее и гука. Определено обръщат внимание един на друг, но за всичко е нужно време и търпение. Чакам моментът, в който бебето ще лази след кучето…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *